Ontharingslaser

De ontharingslaser is een instrument dat licht produceert met een hoge energie. Tijdens de behandeling wordt een laserstraal op de huid gericht. Na inwerking van de laserstraal op de huid wordt de energie opgenomen in de pigmentcellen rond de haarwortel waardoor deze gaan opwarmen en selectief vernietigd worden. Lokale verdoving is over het algemeen niet nodig. Indien deze om één of andere reden toch zou nodig blijken, dan zal mijn arts de modaliteiten ervan uitvoerig met mij bespreken. Tijdens de behandeling wordt door de patiënt, arts en personeel een speciale bril gedragen die de ogen tegen het laserlicht moet beschermen.

Het doel van de ingreep is het verwijderen van ongewenste beharing. Het aantal behandelingen hangt af van de dichtheid, de kleur, de diameter en de plaats van de beharing. Een langdurige verdwijning van de beharing wordt beoogd, doch kan nooit vooraf gegarandeerd worden. De arts komt derhalve met de patiënt overeen om volgens de regels van de kunst te werken, maar belooft geen welbepaald resultaat (= inspanningsverbintenis).

Mogelijke verwikkelingen van de behandeling zijn:

  • Pigmentveranderingen: De wonde kan in sommige gevallen genezen met meer pigmentatie (hyperpigmentatie). Dit gebeurt gewoonlijk in donkere huidtypes of na zonblootstelling. Andere patiënten hebben zelfs een voorbeschiktheid tot dit soort reacties en kunnen dit reeds opgemerkt hebben tijdens genezing van andere wonden. Zonbescherming van de huid gedurende 1 maand na de ingreep is daarom aangewezen om het risico van hyperpigmentatie te minimalizeren. Bij sommige patiënten kan deze hyperpigmentatie zelfs optreden ondanks een goede zonbescherming. De hyperpigmentatie is gewoonlijk tijdelijk, maar vraagt enkele maanden om op te klaren. In zeldzame gevallen kan deze hyperpigmentatie wel blijvend zijn. Indien de huid vooraf gepigmenteerd is kan door de laser tijdelijk het pigment verdwijnen (hypopigmentatie). Gewoonlijk is deze reactie tijdelijk waarna de huid geleidelijk aan opnieuw zal pigmenteren. Het is dus van het grootste belang dat de huid volledig blank is vooraleer een behandeling wordt toegepast. In sommige gevallen echter kan de verbleking wel definitief zijn. Patiënten met een voorgeschiedenis van koortsblaasjes die een epilatie van het gelaat of bikinilijn wensen, moeten een medicatie tegen het herpes virus innemen.
  • Wondinfectie: zeer zeldzaam en verdwijnt met gepaste behandeling.
  • Littekenvorming: uiterst zelden.

Aan de patiënt werd door de arts meegedeeld hoe de behandelde zones moeten worden verzorgd. Het niet naleven van deze instructies kan aanleiding geven tot verwikkelingen.

De ingreep veroorzaakt een kleine ontstekingsreactie rond de haarwortel. Deze reactie is meestal slechts 1 of 2 dagen zichtbaar, uitzonderlijk langer. Na de ingreep is het nodig de huid te beschermen met een zonnecrème gedurende 1 maand.

Elektrisch ontharen is een mogelijk behandelingsalternatief.