Peeling

De ingreep bestaat uit het aanbrengen van een chemische substantie op de huid. Onmiddellijk na het aanbrengen van het product ervaart men een branderig gevoel dat na enkele minuten verdwijnt. De huid wordt onmiddellijk wit en kleurt na een half uur rood. Na enkele dagen wordt de huid perkamentachtig en ontstaan er bruine schilfers. Deze schilfers komen spontaan los na 1 week.

Het doel van de ingreep is het vernietigen van de oppervlakkige lagen van de huid en het vervangen ervan door nieuwe huidlagen. Deze techniek kan gebruikt worden om door zonlicht beschadigde huid te behandelen. Zoals bij vrijwel elke medische ingreep bestaat er ook bij een chemische peeling de mogelijkheid dat het beoogde doel niet volledig wordt bereikt. De arts komt derhalve met de patiënt overeen om volgens de regels van de kunst te werken, maar kan geen welbepaald resultaat beloven (= inspanningsverbintenis).

Pigmentveranderingen kunnen optreden, vooral bij patiënten met een donker huidtype en bij zonblootstelling kort na de ingreep. Littekenvorming is zeer zeldzaam, en komen frequenter voor naarmate men “diepere” peelings uitvoert. Bij de eerste tekens hiervan kunnen cortisone injecties nodig zijn om deze littekenvorming te onderdrukken.

Zeldzaam ontstaan er blaasjes en korsten. Na de genezing blijft er een roodheid bestaan gedurende 1 tot meerdere maanden. Zwelling van de oogleden en de lippen is normaal na peeling rond de ogen en de mond en verdwijnt spontaan. Om pigmentveranderingen te voorkomen moet elke blootstelling aan ultraviolet licht (natuurlijke zon en zonnebanken) vermeden worden gedurende 6 maanden na de ingreep.

Als alternatief voor een chemische peeling kan een dermabrasie (of afschuren met slijpkop) of een laserresurfacing (of ingreep met schaaflaser) uitgevoerd worden.

Deze ingreep wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. De kostprijs van de behandeling wordt mede beÏnvloed door de aard van de aandoening (uitgebreidheid, diepte).