Vaatlaser

De vaatlaser is een instrument dat licht produceert met een hoge energie. Tijdens de behandeling wordt een laserstraal op de huid gericht. De laserstraal vernietigt selectief bloedvaten in de huid, waarbij de omliggende weefsels gespaard blijven. Onmiddellijk na de behandeling zal er een blauwgrijze verkleuring van de huid optreden. Dit verdwijnt meestal binnen de 7 à 14 dagen. Lokale verdoving is over het algemeen niet nodig. Indien deze om één of andere reden toch zou nodig blijken, dan zal mijn arts de modaliteiten ervan uitvoerig met mij bespreken. Tijdens de behandeling wordt door de patiënt, arts en personeel een speciale bril gedragen die de ogen tegen het laserlicht moet beschermen.

Het doel van de ingreep is het opklaren van een letsel veroorzaakt door bloedvaten. Het aantal behandelingen hangt af van de grootte, de aard, de leeftijd en de mate van de rode kleur van het huidletsel. Een complete verdwijning van het behandelde letsel wordt beoogd, doch kan nooit vooraf gegarandeerd worden. De arts komt derhalve met de patiënt overeen om volgens de regels van de kunst te werken, maar kan geen welbepaald resultaat beloven (= inspanningsverbintenis).

Mogelijke verwikkelingen van de behandeling zijn:

  • Wondinfectie en bloeding: zijn zeer zeldzaam en verdwijnen met gepaste behandeling.
  • Littekenvorming: uiterst zelden.
  • Pigmentveranderingen:
    De wonde kan in sommige gevallen genezen met meer pigmentatie (hyperpigmentatie). Dit gebeurt gewoonlijk in donkere huidtypes of na zonblootstelling. Andere patiënten hebben zelfs een voorbeschiktheid tot dit soort reacties en kunnen dit reeds opgemerkt hebben tijdens genezing van andere wonden. Zonbescherming van de huid na de ingreep is daarom aangewezen om het risico van hyperpigmentatie te minimaliseren. Bij sommige patiënten kan deze hyperpigmentatie zelfs optreden ondanks een goede zonbescherming. De hyperpigmentatie is gewoonlijk tijdelijk, maar vraagt enkele maanden om op te klaren. In zeldzame gevallen kan deze hyperpigmentatie wel blijvend zijn. Bij sommige patiënten kan de behandelde zone pigment verliezen (hypopigmentatie) en dus een lichtere kleur krijgen van de omgevende huid. Gewoonlijk is deze reactie tijdelijk waarna de huid geleidelijk aan opnieuw zal pigmenteren. In sommige gevallen echter kan de verbleking wel definitief zijn. Aan de patiënt werd door de arts meegedeeld hoe de behandelde zones moeten worden verzorgd. Het niet naleven van deze instructies kan aanleiding geven tot verwikkelingen.

Onmiddellijk na de behandeling zal er een blauwrode verkleuring door bloeduitstorting ontstaan. Het kan tot 2 weken duren alvorens die verdwenen is.

Wegbranden en droogspuiten zijn mogelijke alternatieven.